lørdag 10. oktober 2009

Til Drillos æreDet norske folk burde kysse Drillos støvler.

 

Det er blitt sagt at Drillo er utdatert: fotballen har utviklet seg siden han var landslagssjef på 90-tallet. Men ingen skriver noe om på hvilken måte fotballen har utviklet seg, og hvorfor akkurat denne utviklingen er spesielt negativ for akkurat Drillo. Hvorfor skulle f.eks. det at fotball i dag spilles med høyere tempo, være noe som er spesielt negativt for drillostilen? Tror man at Drillo ikke har sett på fotball siden 90-tallet? Tror man at den stilen han står for bare er en fiks idé som han har et religiøst forhold til, og som han ikke begrunner ut fra virkeligheten? Problemet er at nesten ingen gidder å spørre om hvorfor Drillo har stor tro på stilen sin, og de få som gjør det gidder ikke sette seg inn i hva han sier. Media gir blaffen i kunnskap og argumentasjon, og vil heller dyrke konflikter, fine dresser og et jævlig gnål. (Bare se på TV2 sporten. Noe nærmere et hønsehus kommer man neppe uten høner med nebb og fjær.) Ingen i det hylekoret som mener at drillostilen er avleggs har noen som helst formening om hvordan man burde spille i stedet, og HVORFOR man burde spille slik. I beste fall har man en vag formening om at man burde spille mer som de beste i verden.  Veldig intelligent.

 

Man har klaget på langpasningen siden Drillo var sjef på 90-tallet. ”Taktikken er avslørt”, hevdet man, og hevder man ennå. Hva så? Faktum er at Drillo trente Norge i 7 år, og de vant like mye på slutten av perioden, da Norge kom til åttendelsfinalen i VM og slo Brasil, som i begynnelsen. Altså er ”avsløringen” irrelevant. Langpasningen har aldri vært avhengig av at den skal komme som en overraskelse.

 

Det er blitt sagt at Drillo sutrer hver gang noen kritiserer spillestilen. Jeg vil si: Kall det gjerne ”sutring”, men da må man også si at det er å ”sutre” hver gang en person sier seg uenig i en sak. Drillo gjør ikke noe annet enn å ytre sin uenighet. Noe annet ville vært meningsløst.

 

”Men Drillo er ikke yyyyyydmyk”, hører vi noen klage. ”Han nekter å høre på andre.” Men ydmykhet handler ikke om å endre oppfatning bare fordi andre mener du tar feil. Ydmykhet handler heller ikke om å ikke ha sterke overbevisninger – det kan jo være man har gode grunner. Ydmykhet handler om å innse sine begrensninger og dermed alltid forsøke å skaffe til veie bedre begrunnelse for sine synspunkter, bl.a. ved å kritisk vurdere andres argumenter. Og da er poenget: Ingen andre enn nettopp Drillo har etterlyst debatt om spillestil. Det er jo heller ingen som presenterer begrunnede alternativer.  Når det en sjelden gang har vært debatt i media har jeg knapt sett ett faglig begrunnet argument for å endre spillestil. Da er det kanskje ikke rart at Truls Dæhli og de andre blir flaue og beskylder Drillo for å være arrogant og bruke hersketeknikker, når de selv kommer trekkende med myter og vage idéer om hvordan man kan spille mer som de store klubbene i Europa, eller noe tull om at Drillo ikke kan håndtere media… Er det en hersketeknikk å kunne mer om fotball enn sine kritikere?

 

Det er blitt sagt at vi trenger en utenlandsk trener. Jeg spør: Hvorfor? At vi trenger ”noe nytt” er ikke et svar. Det ville også vært ”noe nytt” hvis vi ansatte Odd Nerdrum. Det kreves en skikkelig begrunnelse for at en trener av den og den type skal være kvalifisert. ”Noe nytt” er ikke en skikkelig begrunnelse, det nye må være bedre. Og det finnes gode grunner for å hevde at utenlandske trenere ikke ligger lenger fremme enn de beste norske. Dessuten: Treneren er også en del av landslaget. Det er jo mye gøyere hvis også han er norsk.

 

Drillos ønske om å forsøke å skru opp nivået på gjennombruddshissigheten enda noen hakk fra slik vi spilte på 90-tallet, er dristig og nytenkende. Hvilke andre lag på høyt nivå har samme ambisjoner? Drillo står for en spillestil verden ennå ikke har sett, han baner vei for hvordan fotball kommer til å spilles. Og for de kresne: Det er en ekstremt offensiv spillestil.

 

Egentlig vil Drillo bare vinne kamper. Det estetiske settes til side, rene sjonglører kan man se på sirkus (hvor gøy er det?). De som har opplevd Norge-Brasil 98, er enige, sånn må det være. Med en nøktern og vitenskapelig innstilling er han på en hensynsløs jakt etter måter på hvordan et lag kan øke sin sannsynlighet for å score flest mål, og slippe inn færrest. Likevel sitter han ikke i elfenbenstårnet og knuger på kunnskapen sin, eller synser SKAMLØST om andre trenere uten selv å bevise noe, slik som Dæhli og kompani. Med en beundringsverdig dristighet, rett imot medias og folkets skrikende pinlige dumskap, tester han ut sine idéer i det virkelige liv – på banen, med landslaget:

 

-          31 kamperrad uten tap på Ullevaal.

-          På 87 kamper: 46 seire, 25 uavgjort, og 16 tap.

-          To VM-sluttspill. Gikk så vidt ikke videre i USA, kom til åttendedelsfinalen i Frankrike

-          Har slått: Italia, Nederland, England, Brasil to ganger, Tyskland.

  

For dem som ikke liker tall og statistikk og sånt, la meg avslutte med å sitere Lars Saabye Christensens dikt, Brasil-Norge.

 

 

Brasil - Norge

 

Hvis Norge er våt sement

er Brasil en syngende elv

hvis Norge er lårhøner

er Brasil flytende muskler

hvis Norge er en gjedde på grunna

i indre Østfold

er Brasil en vakende piraja

under den finmaskete himmelen over Rio

hvis Norge er granlegger i den dypeste snø

er Brasil palmekroner i silende sol

 

og så skjer det likevel:

den norske skogen reiser seg

og sprenger tregrensene

den stiger langs sine stammer

rister sine røtter løs

og legger et helt kontinent

i kram skygge

nå er det nordlys i Sør-Amerika

og det snør på Copacabana

i Stryn gror palmene inn i månen

og det regner kaffe resten av natta

og karnevalet går med pæler.

 

 

 

13 kommentarer:

 1. må bare si jeg likte denne bloggen, veldig bra skrevet og jeg er enige i påstandene dine, stå på!
  Drillo er vår beste mann for øyeblikket, vi vant en kamp idag uten å særlig overbevise men ei heller skuffe, vi vant jo? Det er en synd at vi ikke hadde drillo i begynnelsen av kvaliken, vi ville garentert ha gått videre da, eneste dårlige kampene våre i år er 1-1 mot island og 0-0 mot makedonia borte(iallefall i mine øyne, vi hadde ikke sjans mot nederland der og da)

  SvarSlett
 2. God skrevet, er så enig med deg! La oss få beholde Drillo vær så snill!!!??

  SvarSlett
 3. Truls har stor makt fra sitt ståsted. Det var hans forståelse for hvordan fotball skulle spilles som endte med hets mot Semb når han var landslagssjef. Vg Truls har ikke skjønt at Drillo har vært og er i forkant av fotballens utvikling. Jeg tror VG Truls blir taperen denne gang, og det er meget bra for norsk fotball.

  SvarSlett
 4. godt skrevet, helt enig, la oss beholde Drillo den beste lanslagsjefen Norge har hatt noensine

  SvarSlett
 5. dette er det beste jeg har sett noen skrive på lenge. seriøst. jeg blir så glad av å så folk skrive dette. Drillo er den beste landslagstreneren nasjonen Norge noen gang har hatt. å journalistene skjønner ikke det. de vil jo som du sa bare lage konflikter..

  jeg blir glad av å se folk skrive sånt her.

  SvarSlett
 6. Du vil altså ikke ha han snille svensken i Stabæk som landslagstrener?

  SvarSlett
 7. Uff, tre nye år med Drillo...

  SvarSlett
 8. ja det blir gøy. gleder meg til jul om 2 år til. Er ikke gøy med ant enn drillo. Håper vi får drillo is og drillo dildo.

  SvarSlett
 9. Utrolig bra av Drillos i dag. Skallet hodet i taket når Norge scoret. Går nå med plastret hodet. Men det gjør ingenting så lenge Drillos vinner.

  SvarSlett
 10. Enig! En hjernerystelse er ingenting i denne sammenhengen. Takk for ditt offer

  SvarSlett
 11. Jeg elsker Drillo!!

  SvarSlett